Očekivanja roditelja utiču na inteligenciju djece

Ako bih vam kazao da intligencija vaše djece zavisi od vaših očekivanja, da li bi ste mi vjerovali. Poznati psiholog sa Harvarda Robert Rosental je uradio jedno istraživanje. Na početku školske godine sva djeca su uradila test inteligencije. Učiteljima je rečeno da će test predvidjeti koja će djeca imati najveći potencijal za akademsko i intelektualno napredovanje. Tada je Rosental nasumice iz šešira izvukao nekoliko desetina imena, ne gledajući uopšte njihov skor na testu, i kazao učiteljima da su ovo djeca koja su pokazala da imaju najveći potencijal za napredovanje. Naravno, učitelji su mislili da su ova djeca izabrana zbog najboljih rezultata na testu i počeli su da tretiraju ovu djecu kao posebno inteligentnu.
I nešto nevjerovatno se dogodilo. Djeca od kojih se očekivalo da napreduju su stvarno napredovala. Najveci napredak je bio vidljiv u nižim razredima. Na kraju godine sva djeca su ponovo uradila test inteligencije. Đaci u prvom razredu, za koje su učitelji očekivali da će najviše napredovati su bili za 27 poena bolji od svojih vršnjaka. Oni u drugom razredu su bili za 16 poena bolji od svojih vršnjaka. Jedan mali dječak za koga se smatralo da je bio mentalno retardiran sa IQ inteligencijom od 61, nakon što je svrstan u grupu djece sa najvećim potencijalom, je za godinu dana napredovao čitavih 45 poena i imao skor od 106.
Zar ovo nije impresivno. Način na koji tretiramo dijete u velikoj mjeri odredjuje kako će to dijete gledati na sebe i kako će se ponašati. Ako se dijete tretira kao priglupo i ako ništa ne očekujete od njega, ono slegne ramenima i kaže: „Zašto uopšte da pokušavam. Ionako niko ne misli da ja to mogu.“ I dijete odustaje. Ali ako gledate u to dijete kao u nekoga ko ima ogroman potencijal, ako uložite u njega svoje vrijeme ta investicija će se isplatiti. Koja je poruka roditeljima? Prednost je za svako dijete ako postoji neko ko vjeruje u njega, i što su manja djeca to je važnije imati velika očekivanja. Mozda vaše dijete nije Ajnštajn ali ako očekujete najbolje velike su šanse da ćete to i dobiti.

borderzone
Zovem se Božidar Mihajlović. Po zanimanju sam magistar teologije čiji je životni cilj borba za socijalnu pravdu, mir i prijateljstvo među ljudima prije svega u Bosni i Hercegovini ali i šire. Ovaj blog će vas upoznati sa mojim životnim radom ali će biti i svojevrstan prozor u moju dušu. Dok budete čitali postove upoznaćete moje srce kao i motive i razloge koji stoje iza svih projekata koje sam pokrenuo. S obzirom da je duhovnost veoma važan segment mog života, pored socijalnih tema ovdje ćete naći i među-religijske duhovne teme koje su relevantne ljudima 21. vijeka. Čitajte, pišite, komentarišite a što je najvažnije pridružite mi se u borbi za bolji i pravedniji svijet.

Komentariši