Ljubav – najveća zapovijest od svih

Tony Campolo, poznati sociolog i pisac, prije nekoliko godina bio je pozvan da održi seriju predavanja u Honolulu. Zbog velike vremenske razlike, prve noći Campolo se probudio u tri sata ujutro i osjetio je strahovitu glad. U hotelu kafeterija nije više radila i on je sišao na ulicu ne bi li pronašao nešto za jelo. Na drugoj strani ulice nalazila se jedna mala gostionica koja je još uvijek bila otvorena. Campolo je ušao i čekao da bude uslužen. Mjesto nije baš izgledalo ekskluzivno. Vlasnik restorana, jedan ogromni čovjek sa brkovima je prišao Campolu i upitao ga šta želi? Campolo je naručio krofnu. I dok je tako u 3 i 30 ujutro jeo svoju krofnu odjedanput vrata restorana su se otvorila i devet provokativnih prostitutki je umarširalo unutra.
Posto je restoran bio mali, one su sjele pred Campola sa njegove desne i lijeve strane. Njihov razgovor bio je glasan i prost. Campolo se osjećao potpuno neprikladno u njihovoj sredini i baš u trenutku kad je odlučio da ode, začuo je ženu koja je sjedila pored njega kako je rekla: “Sutra je moj rodjendan. Trideset deveti.”
Njena “prijateljica” je odgovorila zlobnim glasom:” I šta hoćeš? Da nećeš možda birthday party. Hoćeš možda da ti još i tortu kupim i da pjevam “Happy Birthday”.
“Hej prestani” rekla je žena koja je sjedila pored Campola. Samo sam rekla da je sutra moj rodjendan. Nisam ni očekivala od tebe ništa. Zasto bi mi ti uopšte napravila rođendansku proslavu? Nikad u svom životu nisam ni slavila rođendan. Zasto bih ga sad imala?
Kad je Campolo to čuo, donio je odluku. Sjedio je dok žene nisu otišle a onda je pozvao vlasnika restorana i upitao ga: “Da li one dolaze ovdje svako veče?“
“Da”
“A ova koja je sjedila pored mene sa desne strane, da li ona dolazi svako veče?”
“Da, njeno ime je Agnes. Da ona navraća svako veče. A zašto pitaš?
“Zato što sam je čuo kako kaže da joj je sutra rodjendan.” – odgovorio je Campolo. Šta kažeš da ti i ja napravimo rodjendansku zabavu za nju- ovdje- sutra naveče?
“O to je super ideja” – kazao je vlasinik restorana. “Svidja mi se” Brzo je pozvao svoju ženu koja je radila u kuhinji i počeo je skoro da viče: “Hej, dodji brzo. Ovaj čovjek ima super ideju. Agnes sutra ima rodjendan i ovomo čovjeku je palo napamet da napravimo rodjendansku zabavu za nju – u našem restoranu- sutra naveče.”
“O to je tako predivno” odgovorila je žena. “Agnes je jedna fina i ljubazna osoba, a nikada niko nije ništa lijepo uradio za nju”
“OK” kazao je Camplo. “Sutra naveče ja ću doći u 2 sata da ukrasim restoran. Čak cu donijeti i rodjendansku tortu.”
“A ne, ne ne. –kazao je Hary vlasnik restorana. “Rodjendanska torta je moja briga. Ja ću napraviti tortu.”
Sledeće jutro, u 2 sata Campolo je bio nazad u restoranu. Ukrasio je restoran plavim i crvenim i žutim mašnama, a na jednom velikom šarenom papiru pisalo je SREĆAN ROĐENDAN AGNES.
Žena vlasnika restorana očigledno nije mogla da ćuti, jer u petnaest do tri sve prostitutke Honolulua su bile u restoranu- i Campolo.
U 3 sata vrata restorana su se otvorila i unutra je ušla Agnes sa svojim prijateljicama. A u tom momentu svi su povikali : “Srećan rodjendan Anes.”
Campolo kaže kako nikad u svom životu nije vidio osobu toliko potrešenu, šokiranu, skamenjenu. Njena usta su bila širom otvorena. Njene noge su počele da se tresu. Jedna od njenih prijateljica morala je da je pridrži i da je spusti na stolicu. A tada su svi počeli da pjevaju HAPPY BIRTHDAY TO YOU. I dok su stigli do kraja pjesme: Happy Birthday, dear Agnes, njene oči su bile pune suza. A kada je Hary, donio ogromnu rodjendansku tortu sa svijećamo pred nju, ona više nije mogla da se suzdrži i počela je da jeca i plače. Jedva je uspjela da ugasi svijeće. A kada joj je Harry donio nož i zatražio da isječe tortu, ona je tihim glasom upitala: “Harry, da li bi se ti ljutio ako ja zadržim tortu?”
“Ne naravno”- kazao je Harry, “ako hoćeš ponesi je kući”.
“Stvarno? Mogu li? Ja živim na kraju ulice. Ja želim da odnesem tortu kući i vratiću se za pet minuta. OK. Vraćam se odmah.”
I ona je istrčala iz restorana sa tortom u rukama.
Kad su se vrata zatvorila, tišina je zavladala restoranom. Osjećajući se da treba nešto da kaže Campolo je predložio “Šta mislite da se pomolimo”. Campolo piše, kako se osjećao vrlo čudno vodeći molitveni sastanak u restoranu punom prostitutki u 3 sata ujutro. Ali to je bilo ono što je osjećao da treba da uradi. Molio se za Agnes. Za njeno spasenje. Molio se da njen život bude promijenjen i da Bog zacijeli rane koje su joj muškarci nanijeli.
Kad je završio molitvu, Harry se okrenuo i kazao: “Hej nisi mi kazao da si sveštenik. Kojoj uopšte crkvi pripadaš?
“Ja pripadam crkvi koja pravi rodjendanske proslave prostitutkama u 3 sata ujutro.”
Harry ga je pogledao u oči i onda je kazao: “Ne takva crkva ne postoji. Ako bi postojala ja bih se odmah učlanio”.
Zar ne bismo mi svi voljeli da budemo članovi crkve (ili džamije) koja pravi proslave za prosjake, beskucnike i prostitutke. To je religija koju Bog želi, religija koja mijenja svijet Božjom ljubavlju.
Poslednjih mjeseci sam pisao o 10 zapovijesti, ali Bog ima samo jedan zakon koji je vječan i koji vlada u svemiru. Taj zakon može biti biti izražen u jednoj riječi: LJUBAV. To je zakon koji je upisan u srcima andjela, i zato što imaju zakon ljubavi u svome srcu, njima nije potrebno reći: NE KRADI, NE UBIJ. Zakon ljubavi ih pozitivno motiviše da brinu jedni o drugima.
Tek nakon pada u grijeh, kada je ljubav u čovjekovom srcu zamijenjena sebičnošću, Bog je morao da preformulise svoj zakon i da ga izrazi u negativnim terminima.
To možemo predstaviti na sledeći način: ZAKON – zakoni
Kada su Isusa pitali koja je najveća zapovijest, njegov odgovor je usmjeren ka ovom (ZAKON) zakonu: “LJUBI Gospoda Boga svojega i ljubi bližnjega kao samog sebe.”
Biblijski tekst u Rimljanima 13:10 kaže: “LJUBAV JE ISPUNJENJE ZAKONA”.
A u Galatima 5: “JER JE SAV ZAKON ISPUNJEN U JEDNOJ RIJEČI: LJUBI BLIŽNJEGA SVOJEGA KAO SAMOG SEBE”.

Kako je to ljubav ispunjenje zakona? Ako imaš ljubav prema Bogu onda ćeš drzati prve četiri zapovjesti. Ako imas ljubav prema bližnjem onda ćeš držati preostalih 6 zapovjesti. Ako ljubiš Boga ti ćeš biti oduševljen da provideš vrijeme s njim. Ako voliš svog bližnjeg ti mu nećeš ukrasti. Ako voliš svog bližnjeg ti mu nećeš zavidjeti, niti ćeš učiniti preljubu sa njegovom ženom.

Ovaj redoslijed je od suštinske važnosti ZAKON – zakoni

Zakon ljubavi vodi ispunjenju deset zapovjesti. Ako imaš ljubav u svom srcu ti ćeš prirodno i spontano da držiš 10 zapovjesti. (i sve ostale zapovijesti)
Sa druge strane, ti možeš da držiš sve zapovjesti (fanatično) a da u potpunosti propustis da držis Božji ZAKON, da nemaš ljubavi u svome srcu. Ustvari moguće je da neko drži 10 zapovjesti i da bude zao poput Sotone. Ja poznajem vjernike koji nikad ne bi pojeli jedan zalogaj svinjetine a nemaju problema da zlostavljaju svoju ženu i djecu. Ja poznajem vjernike koji poštuju sva pravila a ne pričaju sa komšijom 20 godina. Ja poznajem vjernike koji ne daju bakšis u restoranu zato da bi mogli donijeti te novce u crkvu.
Ti nećeš nikada biti spasen zato što ne lažeš ili zato što ne kradeš. U stvari niko neće ući u Božje carstvo zbog stvari koje NIJE uradio. Kada dodješ pred Boga on te neće pitati šta nisi uradio, već šta si uradio za svoga bližnjeg.

borderzone
Zovem se Božidar Mihajlović. Po zanimanju sam magistar teologije čiji je životni cilj borba za socijalnu pravdu, mir i prijateljstvo među ljudima prije svega u Bosni i Hercegovini ali i šire. Ovaj blog će vas upoznati sa mojim životnim radom ali će biti i svojevrstan prozor u moju dušu. Dok budete čitali postove upoznaćete moje srce kao i motive i razloge koji stoje iza svih projekata koje sam pokrenuo. S obzirom da je duhovnost veoma važan segment mog života, pored socijalnih tema ovdje ćete naći i među-religijske duhovne teme koje su relevantne ljudima 21. vijeka. Čitajte, pišite, komentarišite a što je najvažnije pridružite mi se u borbi za bolji i pravedniji svijet.

1 komentar

Komentariši